Geplaatst op: 28-11-09

Opkomend tennistalent onderscheiden


Jeugdtennisser Sanne Brand uit Den Burg heeft door haar goede prestaties in het jaar 2009 een onderscheiding ontvangen van de KNLTB tennisbond. De onderscheiding, de DH Buiskoolschaal, wordt uitgereikt aan diegene die in het afgelopen tennisjaar de meeste progressie heeft geboekt van het district Noord Holland. Bekende tennisnamen zoals Renée Reinhard, de nummer 1 van Nederland, gingen haar voor.

Sanne (13) tennist al vanaf haar zevende jaar. Een sterke fore- en backhand, vasthoudendheid en niet willen opgeven zijn eigenschappen waarmee ze op de tennisbaan goede resultaten behaalt. Als lid van tennisvereniging Deuce traint ze op Texel onder leiding Joep Maduro en Erik Grootes.
Daarnaast traint ze elke maandag in een overdekte hal in Den Helder bij Tennisschool CIC-Academy. Bij het dubbel vormt ze sinds jaar en dag een duo met Jesper Arkenbout, met wie ze vrijwel onoverwinnelijk is. Van de vele partijen hebben ze er hooguit enkele verloren. Maar ook in het enkelspel speelt ze verdienstelijk.
Tijdens de zomer heeft ze o.a.drie toernooien gespeeld waar punten zijn te verdienen voor de landelijke jeugdranglijst. In Hoorn eindigde ze als tweede en in Heerhugowaard en Den Helder pakte ze in haar categorie de eerste plaats. Door deze goede resultaten was ze vanuit het niets als een komeet omhoog geschoten naar de 64ste plaats en nestelde zij zich bij de toppers in haar leeftijdscategorie, meisjes t/m 14 jaar.
Hierdoor mag ze meedoen aan het landelijke jeugdwintercircuit waar ze zich kan meten met de beste spelers uit het land. Zo speelde ze twee weken geleden in Meppel, waar ze het tot de derde ronde schopte. Hiermee is ze weer enkele plaatsen op de ranglijst gestegen.


Haar succes is de bobo’s van de tennisbond niet ontgaan, zodat Sanne in Motel Akersloot temidden van andere talentvolle tennissers de onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Haar prestatie is nog groter als je bedenkt dat Sanne maar een uurtje of drie, vier per week traint, terwijl sommige leeftijdgenootjes bijna fulltime met tennis bezig zijn. De KNLTB roemde haar prestaties mede doordat Sanne geen bondsjeugdtraining (drie keer in de week in Midden-Beemster of Heemskerk) volgt. Doordat ze op Texel woont, is dat niet mogelijk.’ Haar plaats op de jeugdranglijst geeft haar wel de mogelijkheid om mee te doen aan belangrijke toernooien.


Sanne samen met Anil Kwast uit Schoorl, die ook een onderscheiding kreeg van de KNLTB.
Bij de jongens t/m 12 jaar was hij eerste van Nederland.

Voetballen doet Sanne ook, en niet onverdienstelijk. Als enige meisje staat ze haar mannetje in het (jongens)team C3 van Texel’94. Toen er overwinningen van 26-0 op het scorebord verschenen, is haar team maar in een hogere klasse ingedeeld. Of het nu tennis of voetbal is, beide vindt ze leuk en een keus tussen de twee zit er vooralsnog niet in. ‘Ze hoeft ook niet te kiezen’, zegt Yvonne, haar moeder. ‘Voetbal is goed voor haar conditie en ik denk dat ze daar op de tennisbaan profijt van heeft.’


Terug